Nike je Flyknit tehnologijo prvič predstavil leta 2012 na modelu Racer. Kasneje se je ta tehnologija uporabila še na tekaških, košarkarskih, lifestyle.... in s tem je Nike še dodatno utrdil položaj, kot najbolj inovativno športno blagovno znamko.

Kaj sploh je Nike Flyknit?

Je narejen iz poliestrske preje v natančnem konstrukcijskem procesu pletenja - je peresno lahka, se odlično prilagaja stopalu in je praktično brezšivna. Pletenje se razlikuje, je bolj odprt na področjih, ki potrebujejo fleksibilnost ali zračnost in ostrejši na področjih, ki zahtevajo podporo.

Flywire kabli so tudi pleteni in izboljšajo podporo, kjer jo najbolj potrebujete.


Nike Flyknit prav tako odpravlja potrebo po številnih materialih in kosih, ki se uporabljajo za izdelavo zgornjega dela tradicionalnih čevljev, kar bistveno zmanjša količino odpadkov.
Navdih za Nike Flyknit so dobili v pogovrih z tekači, ki so hrepeneli po supergah z lastnostmi nogavic. Toda vse značilnosti, ki naredijo nogavico zaželene, so se izkazale kot slaba izbira za zgornji del. Značilno dinamičen material, kot je preja, na splošno nima strukture ali trajnosti.

NIKE je začel štiriletno poslanstvo mikroinženirskih statičnih lastnosti v pliable materiale. Zahtevale so ekipe programerjev, inženirjev in oblikovalcev, da ustvarijo tehnologijo potrebno za ustvarjanje pletenega zgornjega dela.
V naslednjem koraku je bilo potrebno določiti, kje so potrebne specifične strukture preje in pletenin. NIKE je z uporabo 40-letnega znanja o delu s tekmovalci natančno določil podporo, fleksibilnost in dihanje - vse v enem sloju.
Rezultat je precizno inženirstvo v svoji najčistejši obliki in učinkovitost.

Vsak element ima namen!